Geniet van Zeeuws-Vlaanderen, cultuur, natuur & gastronomie

Vestingstad Sluis

Sluis is waarschijnlijk aan het eind van de 13de eeuw ontstaan aan het Zwin als Lamminsvliet en gesticht als voorhaven van Brugge. Lamminsvliet kreeg in 1290 stadsrechten. Het groeide samen met het gehucht Sluis. Waarschijnlijk bestond Sluis al vóór 1290, al is een exacte datering niet bekend. Vanaf de eerste helft van de 14de eeuw worden stad en gehucht samen aangeduid als Sluis. In de 14de eeuw wordt de stad twee keer (1323 en 1399) belegerd door Bruggelingen, waarbij grote delen afbrandden.

In 1382 worden de twee nederzettingen door de aanleg van de stadswallen definitief verenigd tot één stad. Vervolgens worden de verdedigingswerken uitgebreid en aangepast met onder andere diverse poorten, bruggen, wallen, grachten en muren.

Vestingwallen, oude stadspoorten én Van Dale

Overal in Sluis kom je herinneringen aan vroeger tegen zoals de vestingwallen en oude stadspoorten. [1] Op het Walplein staat het borstbeeld van Johan Hendrik van Dale. Hij gaf zijn naam aan het Groot Woordenboek van de Nederlandse Taal. Maar behalve dit werk, waarmee hij in het Nederlandstalig gebied beroemd is geworden, was hij in Zeeland ook een gerespecteerd schoolmeester, archivaris en publicist.

Zwin natuurpark

Het Zwin Natuur Park is dé natuurattractie aan de Belgische kust. Het park is een troef voor het toeristische aanbod van de Oostkust en streeft er naar om ook de referentie te zijn op het vlak van Natuur- en Milieueducatie. Daarnaast wil het ook een voorbeeld stellen op het vlak van duurzaam beheer van natuurlijk kapitaal. Dit zowel wat het beheer van de gebouwen als van de natuur betreft.

Het Zwin Natuur Park is eveneens het instappunt voor de verkenning van de ruimere Zwinregio en streeft naar de samenwerking met de wetenschappelijke wereld opdat de info en beleving die gebracht wordt steeds zou beantwoorden aan de meest recente inzichten.

Gastronomie

Sluis telt amper 2.000 inwoners maar heeft 45 horecazaken. Het begon in 1909 toen gegoede Franse families hun kinderen naar een gerenommeerd pensionaat juist buiten de stad brachten.Op de grens van zee en land doen Zeeuwse chefs bijzondere, culinaire vondsten. Zilte, stoere producten en een eindeloze creativiteit. Hier wordt het menu gedicteerd door de seizoenen en het getij. Zeeuwse chefs werken het liefst met lokale producten. Logisch. Waarom verder kijken als het dichtbij zo goed, zo lekker en zo vers is? Dat ze hiermee hoge ogen gooien, sterkt onze Zeeuwse trots. Zeeuws-Vlaanderen heeft de grootste dichtheid aan sterrenrestaurants per inwoner van Nederland. Dat is natuurlijk niet voor niks. Alleen restaurants die uitblinken met een zeer goede keuken en een correcte bediening, ontvangen een Michelin ster.

Mosselen, garnalenkroketten, oesters en onze eigen Oosterscheldekreeft. Je kunt niet in Zeeland zijn geweest zonder een mossel of oester geproefd te hebben. De vele visrestaurants in Zeeland hebben ze allemaal op het menu staan. Vers uit zee, zo op je bord. De unieke Oosterscheldekreeft vind je alleen hier. Het schaaldier heeft een uniek DNA omdat het afgezonderd in de Oosterschelde leeft. De smaak is zachter, dat proef je nergens anders dan in Zeeland.

Maar behalve zeevruchten kennen we hier ook zeegroenten als lamsoor en zeekraal. Een ware delicatesse, vers en gezond. Zilte zaligheden horen bij Zeeland.

Blijf op de hoogte

MELD JE HIER AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF

Hieronder kun je je inschrijven voor de nieuwsbrief van Le Baptiste. Via de nieuwsbrief houden we op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen.